Máte správne zložený jedálniček? Strava ovplyvní vaše zdravie, trávenie aj výkonnosť
- 8. marca 2022
- Sponzorované
Živiny sú zdrojom energie pre náš organizmus. To, v akej kombinácii ich prijímame, sa odrazí následne vo výkonnosti, vitalite a celkovo v zdravotnom stave. Najdôležitejšiu úlohu pri ich príjme zohráva prirodzene jedálniček. Jeho zloženie má veľký vplyv na to, ako sa budeme cítiť, ako nám bude fungovať trávenie a či budeme mať dosť energie.
Málo vitamínov a minerálov, veľa solí, cukrov a tukov
Väčšina ľudí sa nestravuje zdravo, o čom svedčia aj štatistiky týkajúce sa obezity, nadváhy a typických civilizačných ochorení. Môžu za to uponáhľaný životný štýl, preferovanie lacnejších surovín aj pohodlie, najmä ak ide o stravovanie vo forme rýchleho občerstvenia. Náš typický jedálniček je tak nevyvážený z pohľadu dôležitých živín.
V jedlách prevláda nadmerné používanie solí a konzervačných látok, vyšší je aj obsah tukov a cukrov, ktoré nevie ľudský organizmus naplno využiť. Výsledkom je potom ich ukladanie v tele a to nielen navonok v tukových tkanivách, ale aj vo vnútri tela.
Naopak, toho, čoho je nedostatok, sú dôležité vitamíny, minerály a stopové prvky. Prejavuje sa to už u malých detí, kde sa čoraz viac vyskytuje avitaminóza, ale aj u dospelých ľudí. Absencia ovocia, zeleniny, rýb či orechov je dôvodom, prečo klesá aj zastúpenie aminokyselín alebo prospešných mastných kyselín, napríklad omega-3.
To všetko sa môže prejaviť prinajmenšom zažívacími ťažkosťami, no z dlhodobého pohľadu je problém oveľa vážnejší. Jedálniček nie je totiž jediným negatívnym faktorom, najmä ak ide o životosprávu. Jej súčasťou sú aj typické „moderné zlozvyky“.
Svoj vplyv totiž má aj nadmerná konzumácia alkoholu, nedostatok pohybu, stres, fajčenie či absencia čistej vody v pitnom režime. To všetko má svoje dôsledky.
Pozor na tráviace problémy aj vážnejšie ochorenia
Medzi ne patria tráviace problémy na úvod, neskôr sa k tomu pridajú aj dlhodobé následky nedostatku potrebných živín. Vitamíny sú dôležité napríklad pre imunitu či vitalitu, minerály zas ovplyvňujú fungovanie pohybového aparátu alebo nervovej sústavy.
Nadmerný prísun tukov, solí a cukrov významne ohrozuje stav srdca, ciev a kardiovaskulárneho systému. Kôrnatenie ciev a žíl, zhoršený krvný obeh, zhoršenie zdravia srdca a problémy s krvným tlakom potom môžu prísť aj oveľa skôr, ako vo vyššom veku. Výsledkom je potom zníženie kondície a celkovo fyzickej sily.
Zle nastavený jedálniček sa prejaví aj na poklese imunity. Tu zohráva veľkú úlohu dlhodobá absencia vitamínov C a D, ale aj narušenie zdravej črevnej mikroflóry.
Problematickým je tiež stav tráviacej sústavy. Žalúdočné vredy, zápaly, problémy s pečeňou či ochorenia čriev, napríklad ako je rakovina hrubého čreva, majú súvis s viacerými faktormi. Okrem životosprávy k nim patrí aj dlhodobo nezdravé stravovanie.
Pochopiteľne, nesprávne zložený jedálniček sa prejaví ja navonok. Ak nemáte dostatok pohybu alebo príliš rýchly metabolizmus, strava je najčastejším dôvodom nadváhy či rovno obezity. V prípade, že sa k tomu pridá stres alebo fajčenie, je o problémy postarané. To, že nadváhou trpia aj kĺby a kosti, netreba snáď ani pripomínať.
Ideálny jedálniček? Vyvážená strava bez extrémov
Tajomstvo správneho zloženia zdravého jedálničku spočíva v jeho vyváženosti. Žiadne drastické diéty, žiadne úplne vylúčenie mäsa alebo žiadne preháňanie s nejakým konkrétnym druhom potravín. Toto pravidlo by malo platiť bez ohľadu na to, či máte normálnu hmotnosť alebo sa už začínajú objavovať nejaké tie kilogramy navyše na bruchu.
Snažte sa obmedziť tučné a mastné potraviny, rovnako tiež vyprážané jedlá a pozor si dávajte na polotovary a tzv. fast food jedlá. Občas si ich dopriať môžete, no základom stravovania by mala byť potrava bohatá na živiny, ktoré naše telo nevyhnutne potrebuje.
Ovocie, zelenina a ryby by mali tvoriť väčšinu jedálnička, nakoľko práve tieto suroviny sú najlepším zdrojom komplexnej palety vitamínov, aminokyselín a minerálov.
Z mäsa je najzdravšie chudé hydinové, ak chcete konzumovať mliečne výrobky, tak dajte prednosť tým nízkotučným. Ako súčasť jedál alebo ako zdravý snack odporúčame oriešky a semiačka, obsahujú veľa minerálov a zdravých mastných kyselín.
Dôraz treba klásť aj na spôsob prípravy potravín. Zeleninu a ovocie konzumujte v čo najväčšom množstve v surovom stave, takto z nich totiž získate najviac živín. Inak dávajte prednosť vareniu, duseniu alebo pečeniu bez väčšieho množstva oleja. Ak už nejaký použijete, voľte zdravšie alternatívy, napríklad panenský olivový olej.
Pozrite si články
Zobraziť všetky článkyNajnovšie články
- Čo je cieľová skupina 4. novembra 2024
- Čistenie fasád domov má aj hlbší význam než len krajší vzhľad budovy 12. septembra 2024
- Čo ovplyvňuje chuť vašej elektronickej cigarety? Ako si vybrať ten správny liquid 22. augusta 2024
- Oživujeme tradície: Drevené výrobky pre dnešnú dobu 31. júla 2024
- Zatepľovanie: Kľúč k úspore energie a komfortu vo vašom dome 31. júla 2024